Het geheim van Bletchley Park

Henk Vrolijk en Gert Stam

 
Wat bedoelde Churchill in zijn memoires met “The geese that laid the golden eggs, but never cackled”?

Wat werd er in de Tweede Wereldoorlog door 8500 mannen en vrouwen in het Engelse Bletchley Park gedaan en wat had dat met de Duitse Enigma te maken?

Waarom werd dit tot 1976 geheim gehouden? Henk Vrolijk zal u op 4 mei een kijkje geven in deze bijzondere wereld.

Behalve een verhaal houden zal Henk ook een replica van de Enigma-machine demonstreren en onze individuele kwaliteiten als decodeur testen aan de hand van een voor onze Probusclub bestemd bericht in code.

De meegebrachte Enigma is een natuurgetrouwe replica, gebouwd door Gert Stam die minutieus alle onderdelen vervaardigd heeft om zo een replica te hebben die ook buiten musea te zien is.

De presentatie van de lezing is te downloaden

CV Henk Vrolijk

  • Henk (Hendrik Pieter) Vrolijk is geboren in Sneek op 14 januari 1947.
  • Opleiding: HTS Elektronica en een hele serie nascholingscursussen voor elektronica.
  • Henk werkte bij het Ministerie van Defensie (Projectingenieur bij diverse projecten op het gebied van radiocommunicatie-, navigatie- en identificatiesystemen bij land- en luchtmacht; Frequentiemanager bij de Defensie Telematica Organisatie en lid van diverse NATO-werkgroepen, o.a. op het gebied van Electronic Counter-Counter Measures).
  • Hobby’s:
    • radiozendamateur (en vanuit die hobby lid van de redactie van maandblad ‘Electron’ van de VERON; nu secretaris van de Stichting Radio Examens, de door de overheid aangewezen Examinerende Instelling voor de landelijke examens voor de bevoegdheid radiozendamateur N en F);
    •  rondleider op de SS Rotterdam (uitleggen van het vroegere radiostation aan boord aan bezoekers en verbindingen demonstreren met gebruik van morse code).