De Westerschelde in de tweede wereldoorlog

 

Hans Verschuure

 

De oorlog verliep in Zeeland anders dan wat we veelal horen over Nederland. Mijn ouders woonden in Goes en vertelden vrijelijk over wat hun overkomen was in de oorlog. Dat verhaal schuurde enigszins met de Nederlandse versie van oorlog tussen 10 mei 1940 tot 5 mei 1945.

De overgave van het Nederlandse leger op 15 mei 1940 betrof Nederland, behalve Zeeland. Indien dit al vermeld wordt, staat erbij dat hierdoor Franse troepen konden ontsnappen; hoe verhoudt zich dit met de neutraliteit van Nederland? Ook is een vraag wanneer de strijd voorbij was rond de Westerschelde en waarom Middelburg zo hevig beschoten werd op 17 mei 1940; dit was meest aannemelijk door Nederlands geschut bij Breskens, toen bemand door Fransen.

Ook het einde van de oorlog is afwijkend. Goes werd bevrijd op 30-10-1944 als onderdeel van de slag om de Schelde, een van de vijf grote slagen gevoerd voor de bevrijding van Noord-West Europa en de enige aanval op de Atlantikwall na Normandië. Deze slag werd op 8 november 1944 met succes afgerond, alhoewel er 20.000 militairen in deze slag sneuvelden, vooral Britten, Canadezen, Polen en Noren. Hierdoor is deze slag in deze landen veel bekender dan in Nederland. Recent is er een Nederlandse film hierover uitgebracht. Deze vertelt echter bij lange na niet het hele verhaal.

Voor mijn ouders geen hongerwinter maar wel vele angstige momenten vanwege het grote aantal V1s en V2s dat op Antwerpen werd afgevuurd.

Om antwoorden te vinden op de vragen moeten we de strijd in onze contreien van wat afstand bekijken en meer in samenhang met andere gevechtshandelingen, juist die in België en Frankrijk.

De powerpoint met aantekeningen is  te downloaden door hier te klikken.