Klimaatadaptatie in Rotterdam

Jurgen Bals

 

Spreker, zoon van ons lid Andries Bals, is als gebiedsmanager werkzaam bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (“HHSK”).

Behalve maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan moeten ook maatregelen getroffen worden om gebieden te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals toename van regen, maar ook van langduriger droge perioden, hogere temperaturen en sterker wisselende rivierafvoeren.

In Rotterdam is HHSK betrokken bij een scala aan projecten om de stad als “spons” (voor de tijdelijke opvang van water) te laten functioneren. Dat past in het nationale Deltaprogramma.
Met andere betrokkenen is voor Rotterdam het programmakader “Weerwoord 2030” opgesteld. Het geeft de opgaven voor klimaatadaptatie, implementatiekansen, mogelijke maatregelen (“toolkit”) en een afwegingskader weer; Weerwoord 2030 is primair bedoeld voor deskundigen, maar er staan ook maatregelen in die particulieren kunnen treffen, zoals de eigen tuin ontdoen van tegels en/of opvang regenwater in een regenton.
Spreker laat tenslotte een aantal projecten zien die gerealiseerd of in aanleg zijn, zoals de waterpleinen op het Benthemplein en het Grote Kerkplein, blauwe daken op de Doelen, waterdoorlatende bestratingen, waterbergingen onder het Kruisplein en in het Essenburgpark.

De presentatie is te bekijken en te downloaden als pdf-file.