Patricia Gerritsen

 

De traumahelicopter

 

Spreekster is als anesthesioloog-intensivist lid van het Medisch Mobiele Team, waarmee de traumahelicopter wordt ingezet. Een arts (anesthesioloog-intensivist of chirurg van het Erasmus MC), een verpleegkundige (van de ambulancedienst) en een piloot (in dienst van de ANWB) vormen de bemanning van de heli, officieel Life Liner 2 voor onze regio.
Elke melding op 112 gaat via de landelijke centrale in Driebergen direct door naar de veiligheidsregio waar om hulp (van brandweer, politie en/of ambulance) wordt gebeld. Hier dus de centrale van de regio Rotterdam-Rijnmond.
Als er om een ambulance wordt gevraagd wordt er onmiddellijk een (eerste) ambulance naar de locatie gestuurd, terwijl er ondertussen wordt doorgevraagd om zo nodig extra ambulances en/of de traumaheli en/of andere hulpdiensten te sturen.
Voor de inzet van de traumaheli is Nederland ingedeeld in vier regio’s (niet geheel landsdekkend: een deel van Limburg en delen van Gelderland en Overijssel worden niet bediend door die vier regio’s). “Onze” regio beslaat heel Zuid-West-Nederland, het gebied van Zeeland en Zuid-Holland tot Leiden. Hier vliegt de traumaheli inmiddels 25 jaar; spreekster doet vanaf het begin mee.
De traumaheli’s zijn bedoeld om adequate medische hulp bij de patiënt te brengen, ze zijn niet voor patiëntenvervoer (dat is anders voor de ambulance-heli’s die de Waddeneilanden bedienen).
Als de centrale een melding geeft aan het Medisch Mobiele Team (op Rotterdam The Hague Airport) is de heli binnen 2 minuten in de lucht en onderweg.
De heli’s vliegen op zicht en kunnen daarom niet bij mist worden ingezet. Ook een landingsplaats (bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de patiënt) wordt op zicht gezocht; de heli kan niet overal landen. In de beginfase werd de bestemming (patiënt en plek om te  landen) via het stratenboek gezocht.
In onze regio wordt de heli zo’n 4500 keer per jaar (2021) ingezet, vooral voor ongevallen in huis (van de trap gevallen) of in bedrijven (door het dak gezakt, van steiger gevallen), op de weg (ongevallen) en na schiet- en steekpartijen. De verleende medische hulp kan ver gaan: zo nodig kunnen ter plaatse operaties (zelfs hartoperaties) worden uitgevoerd (op straat of in huiskamer).

Spreekster noemde tenslotte een aantal recente en verwachte ontwikkelingen:
– er loopt een aanvraag om met nachtkijkers te kunnen vliegen, zodat de heli altijd inzetbaar is;
– er loopt een proef met echografie om bloedingen beter te kunnen herkennen (t.b.v. operaties);
– men heeft ook een aantal zakken bloed aan boord;
– een wens is om een hart-longmachine aan de medische apparatuur toe te voegen.

In verband met privacy-aspecten heeft spreekster niet haar hele presentatie beschikbaar gesteld, maar alleen een verkorte versie. Klik op presentatie om die te bekijken en eventueel te downloaden.