Erfrecht

 

 

Ankje Grapperhaus

 

In een korte introductie van zichzelf vertelde spreekster dat ze op 18-jarige leeftijd in de familietraditie rechten was gaan studeren; wel in afwijking van de traditie in Rotterdam. Daarna heeft ze steeds op twee plaatsen gewerkt, op een notariskantoor en bij de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit. Het laatste notariskantoor was Loyens en Loeff.

De keuze van haar studie had te maken met, in haar beleving, de grootste bronnen van ruzies, burenruzies en erfrechtruzies. Zij heeft in haar loopbaan gekozen voor het helpen van mensen met erfrechtruzies.

Haar voordracht gaat in op de regels van het erfrecht in het heden met wat informatie hoe die tot stand gekomen zijn. Daarbij spelen nieuwere ontwikkelingen als scheidingen en ongehuwd samenwonen een rol. Verder waren de rechten van de langstlevende echtgenoot slecht geborgd. De overheid wilde hiervan af omdat hierdoor beslag werd gelegd op gemeenschapsgelden door terugval op uitkeringen. Immers bij versterf (geen testament) ging de erfenis naar de directe familie van de gestorvene.

Deze zaken en plaatsvervulling, alsmede over de gevolgen van het al dan niet aanvaarden van de erfenis en de regels rond het levenstestament werden besproken en zijn terug te vinden in de powerpoint.