Karel Peter Companje
stelt zich voor 

[28 september 2023]

Zoals gebruikelijk stellen nieuwe leden van Probusclub Hillegonda zich kort na hun installatie met een presentatie voor.

Sinds 1995 houdt spreker zich bezig met de geschiedenis van de financiering van de zorg.
Op de middelbare school (in Schiedam, waar hij geboren is) kreeg hij, onder invloed van zijn geschiedenisleraar belangstelling voor het vak geschiedenis; dat is hij dan ook gaan studeren, in Leiden. Daar volgt hij onder meer colleges over de historie van munten en penningen; en loopt hij stage in het muntenkabinet in Den Haag. Zijn (gepubliceerde) doctoraalscriptie schreef hij over de historie van het Ursulaklooster van de Franciscanessen in Schiedam, tijdens de Beeldenstorm verwoest.

Toen hij -begin jaren 80- afstudeerde bleek het moeilijk om een baan te vinden, daarom deed hij allerlei klusjes, zoals stamboomonderzoeken voor het Centraal Bureau voor Genealogie, historisch onderzoek voor de Historische Vereniging Scyedam (de historie van het Huis De Rivieren, de donjon aan de Broersvest) en hij onderzocht de geschiedenis van Gemeentewerken Den Haag voor een jubileumboek en schreef dat boek.

In 1988 kwam hij, als adjunct-directeur facilitaire zaken- in dienst bij een Utrechts ziekenfonds. Naast zijn eigenlijke werk kon hij zich daar steeds meer verdiepen in hun archieven, in het bijzonder in de relatie tussen het ziekenfonds en de zorgsector, wat tot een nieuwe publicatie van zijn hand leidde.
Bij de fusie tussen de ziekenfondsen van Utrecht en Amersfoort, krijgt hij ook de ruimte voor verder onderzoek, wat leidt tot zijn dissertatie (1997) over de relatie tussen artsen en verzekeraars in historisch perspectief.
In 2000 start hij als onderzoeker op het gebied van de geschiedenis van de financiering van de gezondheidszorg aan het VUmc, gefinancierd door de stichting Kenniscentrum Historie Zorgverzekeraars (HiZ), opgericht door de branche-organisatie (Zorgverzekeraars Nederland).

Per 2015 is hij met pensioen, maar hij is altijd werkzaam gebleven.