Herenboerderij Vlinderstrik, een coöperatieve boerderij in Rotterdam-Noord
Hanneke de Man
[9 november 2023]
Hanneke introduceert zichzelf kort: zij is kunsthistorica van beroep, maar ook altijd zeer geïnteresseerd geweest in tuinieren. Toen enige tijd geleden een volkstuin haar te zwaar werd, diende zich net een mooi alternatief aan om in groente e.d. te voorzien: de Herenboerderij.
De Stichting Herenboeren Nederland stichtte de eerste Herenboerderij in Boxtel (NBr) in 2013. De opzet is, dat een lokale coöperatie van ca 200 certificaathouders/vrijwilligers een stuk land exploiteert met een boerin dienst voor het werk (naast dat van de vrijwilligers) en dat de opbrengst onder de deelnemers wordt verdeeld.
Uitgangspunt is dat een herenboerderij ongeveer 500 “monden” kan verzorgen. Naast het certificaat om in de coöperatie deel te nemen, betalen deelnemers ook nog een bedrag van € 40 per jaar als ze alleen groente en fruit afnemen of van € 60 per jaar als ze ook vlees afnemen.
De pakketten met opbrengst worden twee keer per week uitgegeven.
De Vlinderstrik is het derde initiatief; inmiddels zijn er 18 herenboerderijen en 31 in oprichting, waarvan enkele in de omgeving van Rotterdam.
De grond is eigendom van Natuurmonumenten.
Tussen Zweth en Rotte heeft Natuurmonumenten verschillende milieuvriendelijke initiatieven, waaronder de herenboerderij. Deze boerderij, met ca 20 ha (niet aaneengesloten; een deel ligt tussen de HSL en metrostation Rodenrijs), ligt tegenover het Schiebroekse Park, net aan de Noordzijde van de A16-Rotterdam.
Behalve groente en fruit (boomgaard) houdt men 13 (MRIJ-)koeien, varkens en kippen.
Het streven is om volledig circulair te werken: er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt; voor de koeien gebruikt men nu nog deels krachtvoer.
Vanwege privacy-aspecten (op de gebruikte dia’s staan nogal vaak vrijwilligers van de Vlinderstrik) heeft spreker de powerpoint niet beschikbaar gesteld. Uit haar presentatie zijn wel enkele dia’s rond de boerderij te zien.