Voorjaarsuitje met partners naar de AWZI Kralingseveer
Op donderdag 6 juni was ons voorjaarsuitje met partners. Door omstandigheden waren er veel afwezigen. We bezochten de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer in Capelle aan den IJssel, waar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (“HHSK”) het afvalwater van Rotterdam, Capelle aan den IJssel en delen van Lansingerland zuivert.
We werden ontvangen door Hanneke Klinge (afd. communicatie van HHSK) en Dave Philo, gepensioneerd medewerker van HHSK, die ons een degelijke toelichting op het proces van afvalwaterzuivering gaf.
Maar voor hij het woord nam, genoten we van koffie/thee met appelgebak.
De heer Philo legde ons de verschillende stappen uit:
– mechanische zuivering (verwijderen van het grove afval met behulp van roosters);
– voorbezinking (de zware deeltjes uit het afvalwater zakken naar de bodem van de voorbezinktanks);
– beluchting (met behulp van zuurstof en bacteriën klontert de verontreiniging in het afvalwater aan elkaar);
– nabezinking (de aan elkaar geklonterde verontreinigingsdeeltjes en bacteriën zakken naar de bodem van de nabezinktanks).
Na deze vier stappen kan het gezuiverde afvalwater in de rivier worden geloosd.
Het slib wordt gebruikt voor energieopwekking. Daarnaast produceert een windmolen elektriciteit, waarmee het hele proces op Kralingseveer energieneutraal is; het proces is niet klimaatneutraal: er worden wel broeikasgassen (kooldioxide en methaan) uitgestoten.
In zijn presentatie besteedde spreker ook aandacht aan het probleem, dat in het afvalwater in toenemende mate medicijnresten en verdovende middelen worden aangetroffen. Of dat in de toekomst tot extra zuiveringsstappen zou moeten leiden kon spreker nog niet zeggen.
De kwaliteit van het effluent (het op de Nieuwe Maas geloosde afvalwater) is overigens minder goed dan bij andere zuiveringsinstallaties: de toepasselijke normen zijn afhankelijk van de functie van het oppervlaktewater waarop wordt geloosd. Op andere zuiveringsinstallaties moet daarom ook defosfatering worden toegepast om te voorkomen dat overmatige algengroei ontstaat in het water waarop wordt geloosd; het leek spreker denkbaar, dat het daar verwijderde fosfaat als kunstmest kan worden gebruikt.
Na de presentatie en nadat diverse vragen waren beantwoord kregen we een korte rondleiding langs de beluchtingstanks.
Daarna was het tijd voor de lunch. Sieb de Jong bedankte, als vice-voorzitter, Dave Philo voor zijn uitgebreide presentatie en Hanneke Klinge voor het regelen van de ontvangst en overhandigde aan beiden een aardigheidje.
Vervolgens stond Sieb stil bij het afscheid van Louis van der Ent; Louis werd bedankt voor zijn inzet in de kascommissie en de activiteitencommissie.
De bijgevoegde foto’s zijn gemaakt door Hans Burgers.