Toepassing (smogelijkheden) van varende drones

 

Marlon Drinkwaard (AquaSmart)

 

Marlon Drinkwaard introduceerde zichzelf met een korte schets van zijn opleiding en werkervaring: Via mavo, mts en hts uiteindelijk twee universitaire studies en na voltooiing daarvan in de IT gestart bij ING-bank en na nog wat wisselingen als IT-manager bij het Havenbedrijf Rotterdam (HBR).

Bij HBR verwonderde het hem, dat er in het havengebied wel (vliegende) drones werden gebruikt, maar dat men bijvoorbeeld voor inspecties van kademuren e.d. op duikteams was aangewezen; om (de binnenkant van) tanks te inspecteren moeten die eerst leeggepompt worden. Toen hij daarover met tankopslagbedrijven overlegde was er geen belangstelling voor, behalve (later) bij Vopak. Spreker is daarna zijn bedrijf “AquaSmart” gestart om “onderwaterdrones” te ontwikkelen, waarmee je moeilijk bereikbare plaatsen van watergerelateerde infrastructuur zou kunnen bekijken. Voorbeelden: kademuren, jetties (steigers tussen kade en ligplaats van een schip met leidingwerk voor laden en lossen), fundering van bruggen, windmolens en/of boorplatforms op zee. Met dergelijke apparatuur kun je duizenden foto’s laten maken, ook in relatief troebel water, zonder risico (veroorzaakt door stroming, golfslag of dergelijke) voor jezelf; de foto’s worden met een programma samengevoegd tot een 3D-opname waarmee scheuren, blootliggende betonwapening e.d. kunnen worden vastgesteld of in de tijd gevolgd. Voor besturing en data-ontvangst is er een kabelverbinding tussen de drone en een interface boven water.
Spreker ziet ook mogelijkheden om (de bedreiging van) koraalrif met zijn apparatuur in kaart te brengen.

Zijn bedrijf (AquaSmart) ontwikkelt en bouwt de onderwaterdrones zelf. Voor een klus komen medewerkers van het bedrijf ter plaatse, doen het onderzoek en rapporteren hun metingen. Doorgaans zijn de drones vrij gemakkelijk te transporteren en ter plaatse te installeren.
Op dit moment is er nog geen ander bedrijf, dat dergelijke drones bouwt, maar spreker verwacht, dat daar wel verandering in zal komen. Om “hun” markt af te schermen is op de drones patent aangevraagd, zij het alleen voor Europa (wereldwijd patent is duur).

Inmiddels heeft spreker ook een “klimrobot” ontwikkeld, die langs een funderingspaal omhoog en omlaag kan bewegen; dat gaat volgens het principe van “deze vuist op deze vuist”: terwijl de robot zich aan zijn onderzijde aan de paal vastklemt, beweegt de bovenzijde omhoog, klemt zich dan vast waarna de onderzijde omhoog kan klimmen.

Spreker is gevraagd om zijn presentatie (waarbij ook bij projecten gemaakte filmpjes) beschikbaar te stellen. Zodra de presentatie beschikbaar is kunnen leden die via deze link bekijken en/of downloaden.