Mijn heerlijke leven als boer
Anton Groenenberg
In het kader van de afspraak dat wie van de Hillegonders die al langer lid van onze Probusclub zijn, voor de jongere leden een verhaal over hun leven kunnen houden om zo meer van elkaar te weten, blikte ons lid Anton Groenenberg met ons terug op zijn leven als boer (akkerbouwer).
Voor het maken van zijn presentatie heeft Anton hulp gehad van Sieb de Jong. Antons presentatie is te bekijken (en/of te downloaden) door hier te klikken.
Hij begint om een misverstand uit de weg te ruimen: een boer werkt maar beperkt in de buitenlucht; het meeste werk gebeurt in de schuur (producten klaar maken voor aflevering; machines onderhouden).
In de tijd dat Anton boerde, is de mechanisatie enorm toegenomen: destijds waren er 14 man aan het werk als er graan werd gedorst (zie dia 13); nu zit er nog maar één man op een combine, waarmee het graan in één actie wordt gemaaid en gedorst, de graankorrels in zakken gedaan en het stro in strobalen wordt geperst. Met een aardappelrooimachine rooide je voorheen één regel aardappels per toer, nu zo’n 12.
Anton werd in 1937 in de toen net doorgelegde Wieringermeer geboren op boerderij H23. Zijn ouders kwamen van een boerderij in de Haarlemmermeer (waar ze vanuit Heusden naar toe waren gekomen), die werd onteigend voor Schiphol. Zijn vader was in de nieuwe Wieringermeerpolder aanvankelijk werkzaam voor Domeinen, als opzichter over zo’n 500 ha). De boeren voor deze polder kwamen uit diverse gebieden in Nederland: voor de zanddelen van de polder werden boeren gezocht uit de zandgebieden, voor de kleidelen waren boeren met ervaring op kleigrond nodig.
De opbrengst van zijn akkers varieert sterk per jaar (op dia 24 een voorbeeld van de bruto opbrengst).