Najaarsuitje naar Futureland/Tweede Maasvlakte

 

Op donderdag 10 oktober hadden we ons najaarsuitje met partners. We werden bij Futureland ontvangen met koffie/thee en appeltaart en kregen daarna een presentatie van de heer (Jo) Verburg van het Havenbedrijf Rotterdam.

Het havenbedrijf werd in 1932 als Havenbedrijf der gemeente Rotterdam (dus een ambtelijke organisatie) opgericht. Sinds 2004 is het bedrijf geprivatiseerd (“Havenbedrijf Rotterdam”) met 70% van de aandelen in handen van de gemeente Rotterdam en 30% bij het rijk (Ministerie van Financiën). Sinds 2013 is het Havenbedrijf Rotterdam ook eigenaar van de haven van Dordrecht.
Een belangrijk pluspunt van de haven van Rotterdam is, dat er zeer diepstekende schepen kunnen binnenlopen. 

In 2009 is na lange voorbereiding gestart met de Tweede Maasvlakte. Met het extra havenareaal ontstaat ook ruimte voor de gewenste herinrichting: de Rotterdamse haven is nu vooral oliehaven (incl. petrochemie), maar zou vooral containerhaven moeten worden. In werkelijkheid zijn er ook veel bedrijven met een rol in de energietransitie (molenfunderingen, ontwikkeling groene waterstof) gekomen.

Enkele cijfers:
* het havengebied omvat 12.700 ha, waarvan 6.300 haventerrein; de rest bestaat uit water, spoor, leidingstraten, zeewering);
* gezamenlijke omvang Maasvlakte-1 en 2: 4.000 ha;
* Rotterdam is 13e op de ranglijst van containerhavens; de eerste 7 plekken op deze lijst zijn Chinese havens;
* 30% van de in Rotterdam per zeeschip aangevoerde containers gaat van hier verder naar andere (Europese) havens.

Lopende ontwikkelingen in de Rotterdamse haven:
* innovatie en digitalisering (o.a. naar de inkomende schepen vroegtijdig melden hoelang de beoogde ligplaats nog bezet is)
* inhaken op de energietransitie;
* circulariteit (sluiten grondstofketens: bedrijf B gebruikt reststoffen van bedrijf A; C van B etc);
* aanpassen modal split (vergroten aandeel binnenvaart en trein in transport naar achterland);
* walstroom (aangemeerde schepen mogen geen eigen, luchtverontreiniging veroorzakende, generatoren gebruiken voor operaties als laden en lossen).

Na de lunch (bij Routiers op Maasvlakte Plaza; helaas niet door alle deelnemers gevonden) maakten we een rondvaart door de havens van de Maasvlakte-2 (Amalia-, Alexia- en Arianehaven) en Maasvlakte-1 (o.a. Prinses Margriethaven).

Bijgevoegd enkele foto’s, die Hans Burgers bij het uitje maakte.