Fort bij Vechten

Op 5 juni 2014 brachten we een bezoek aan het fort bij Vechten, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In de Nederlanden is steeds gebruik gemaakt van het wapen van de inundatie als verdedigingsmiddel tegen vijanden. Bekend is daarbij uiteraard de inundatie die leidde tot het ontzet van Leiden. Dit middel bleek effectief totdat vliegtuigen vervoer van mensen en materiaal overnamen in 1940.

Bij het inunderen worden sluizen opengezet of dijken doorgestoken waardoor het drassige land onder water kwam te staan. De diepte van het water was ongeveer 50 cm, te diep om er makkelijk doorheen te kunnen lopen, en te ondiep om eroverheen te kunnen varen. Bij dijkovergangen was dit systeem kwetsbaar en hier werden forten gebouwd. Het bijgaande kaartje geeft een overzicht van de verschillende waterlinies die aangelegd zijn. Bekend zijn de stelling van Amsterdam (Werelderfgoed) en de Hollandse waterlinie. Momenteel is er veel aandacht voor de nieuwe Hollandse waterlinie om deze te gaan gebruiken voor recreatieve doeleinden.

Het fort bij Vechten was een van de fortificatie van de nieuwe Hollandse waterlinie. Het werd gebouwd in de jaren 1867 tot 1870 op een plaats waar toen ook resten van de Romeinse grensweg (limes) zijn gevonden.

Wij kregen een rondleiding van dhr Peter Kuypers. Na ontvangst met koffie en een van de verblijven die voor opslag werden gebruikt vertelde hij over de nieuwe Hollandse waterlinie, doel en ontwerp en de ideeën rond hergebruik en renovatie. Het is de bedoeling hier een waterliniemuseum, een Romeins museum en een evenementencentrum te maken. Het fort zelf wordt algemeen toegankelijk. De werkzaamheden moeten in 2015 klaar zijn.

We zagen een ruimte die omgebouwd is tot een ontvangst/horeca ruimte; verder het centrale deel van het fort en het informatiecentrum.

Na de lunch bleek het te regenen en togen we terug naar Rotterdam.

Foto’s werden gemaakt door Hans Burgers en zijn hieronder te zien

Verdere informatie over het fort bij Vechten: http://www.fortvechten.nl/