Ontwikkeling zorgvilla Martha Flora op locatie vroegere Salvatorkerk

 

Mark Logtenberg

 

 

Ter introductie meldde spreker, dat hij, toen hij deze zorgvilla ontwikkelde, werkzaam was bij HD Groep; inmiddels is hij werkzaam bij een andere ontwikkelaar voor sociaal-maatschappelijke projecten (Maas Wijkontwikkeling).

 

Het idee achter de zorgvilla’s Martha Flora (particuliere, kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen met een hoge zorgindicatie vanwege dementie in de eigen woonomgeving) komt van Marco Ouwehand, een ondernemer, wiens moeder, Martha Flora, bang was, dat zij in een groot verpleeghuis terecht zou komen.

Spreker werd zelf gemotiveerd toen een huisvriendin van zijn ouders, voor wie zij mantelzorger waren, dementie kreeg. Spreker zag hoe zij, na opname in Stadzicht, gedesoriënteerd raakte en al haar autonomie kwijtraakte; dat moest anders kunnen.

 

De ontwikkeling van Martha Flora hier hing samen met de poging van de kerken om tot één (nieuw) kerkgebouw te komen. Toen de ontwikkeling van het Cosseeterrein (winkels en woningen op het terrein waar ook de Bergkapel stond) door de financiële crisis stagneerde, benaderden de kerken spreker of hij nog mogelijkheden zag. Dat leidde tot onderzoek naar de haalbaarheid van een zorgvilla op de locatie van de Salvatorkerk.

 

De ontwikkeling kende nog de nodige hobbels:

  • waar HD bij de deelgemeente draagvlak voor het bouwplan vond, bleek (na opheffing van het deelgemeentebestel) de gemeente moeite te hebben met het accent op de Mozartlaan;
  • Vertraging in de bouw door krapte op de arbeidsmarkt toen de bouwmarkt aantrok;
  • Nederlandse beleggers bleken niet bereid om in een dergelijk project te stappen. Uiteindelijk is een Belgische belegger eigenaar van het (door Marco Ouwehand gehuurde) gebouw.

 

Naast appartementen voor alleenstaanden zijn er ook enkele appartementen voor echtparen, waar één van de partners een zorgindicatie heeft. Het is sinds de opening in 2019 voor 100% bezet.

Er is veel aandacht voor duurzaamheid: het gebouw is gasloos, heeft zonnepanelen op het dak (“nul op de meter”) en maakt voor verwarming (winter) en koeling (zomer) gebruik van aardwarmte.

 

Zie ook de Powerpoint waarin ook de tekst van de lezing is opgenomen