A lifetime in water business

Dhr. Broekhuizen

Dhr. Broekhuizen vertelde over zijn werk als directeur van Hatenboer-Neptunus Holding BV. Hij deed dit onder het thema duurzaamheid. De voorganger van dit bedrijf startte in 1906 met een bedrijf voor het verstrekken van drinkwater aan schepen in de haven van Rotterdam. Door technische ontwikkelingen ligt een eeuw later de nadruk meer op het produceren van waterzuiveringsinstallaties. Hierin wordt van allerlei soort water (zeewater, grondwater, afvalwater) goed drinkwater gemaakt. Dit betreft grote installaties als b.v. voor boorplatforms of hotels, maar ook installaties die in containers worden ingebouwd en overal ter wereld geplaatst worden (project i.s.m. TU Delft). Daarbij kan de energie gewonnen worden via wind- en zonne-energie.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het bedrijf in 2006, is een project gestart in Kenia voor goed drinkwater. Daarvoor is een bedrijf gestart onder de naam DWL, Dutch Water Limited. In Mtwape bij Mombasa is een fabriek gebouwd. Dhr. Broekhuizen vertelde over dit project en ging in op de technische, logistieke, etische en economische aspecten hiervan. Het drinkwater wordt voor een redelijke prijs verkocht en van de opbrengst wordt gratis drinkwater verstrekt aan instellingen die dit niet kunnen betalen. Dit zijn b.v. een aantal weeshuizen voor de allerarmsten. Uitgangspunt van het bedrijf is o.a. geen corruptie. In een land als Kenia levert dat best problemen op, maar het bedrijf betaalt geen smeergelden maar wel goede lonen aan zijn medewerkers.

DWL zoekt sponsoren om zijn activiteiten in Kenia uit te breiden. Hiervoor is de stichting Waterpas opgericht, waar individuen, bedrijven en instellingen zich kunnen aanmelden.

De powerpointpresentatie is te bekijken via het aanklikken van de link in de tekst. Aan het einde liet spreker nog een promotiefilmpje zien