bulthuis-en-putter

Stadsherstel Historisch Rotterdam

Ir. Martin C. Bulthuis en Ir. Wout Putter

Ir. Bulthuis begon met een historisch overzicht van de Stichting Stadsherstel Historisch Rotterdam. U kunt op het onderstreepte deel van de tekst met de naam klikken om de website van Stadsherstel te bekijken. De volgende tekst is grotendeels een kopie van een deel van deze website.

Stadsherstel Historisch Rotterdam NV werd op 9 oktober 1980 opgericht. Het initiatief daartoe werd genomen een groep Rotterdamse particulieren, instellingen en bedrijven onder leiding van de heer Mr. J. Dutilh om in navolging van voorbeelden elders in Nederland actief bij te gaan dragen aan het behoud van historisch erfgoed in de stad Rotterdam. Bezorgdheid over het toenmalige gemeentelijk beleid met betrekking tot monumenten en historische structuren was een belangrijke drijfveer.

Eind tachtiger jaren drong ook bij de lokale bestuurders het besef door dat behoud en instandhouding van het historisch erfgoed een verrijking van de stad kan betekenen; dat het niet alleen een daad van cultuurbehoud is maar een belangrijke vestigingsfactor voor bewoners, instellingen en bedrijven. Aanleiding voor de gemeente Rotterdam zich aan te sluiten bij het reeds bestaande particuliere Stadsherstel initiatief.

De toetreding van de gemeente Rotterdam in 1989 tot Stadsherstel verliep gecoördineerd met deelname van grote Rotterdamse bedrijven en instellingen als: Nationale Nederlanden NV, DURA BV, Blauwhoed NV, Rodamco NV, ABN AMRO Bank en vele anderen. De potentie van Stadsherstel om de zorg voor het historisch erfgoed ter hand te nemen steeg vanaf dat moment met sprongen. De gemeente Rotterdam droeg nog eens extra bij door uit haar bezit te restaureren en her te ontwikkelen monumentale panden over te dragen aan Stadsherstel.

Waar in het begin van de 90er jaren veel activiteiten in Historisch Delfshaven tot ontplooiing zijn gekomen, met het Henkespand als middelpunt, konden later belangwekkende monumenten uit het hele stadsgebied aan de portefeuille worden toegevoegd. Zoals onder andere het Oude Raadhuis in Hillegersberg, de wijnhandel van de fam. Pruimboom daartegenover, het Heinekenhuis in Crooswijk, het Wytpand in Delfshaven, Heerenhuis De Heuvel in het Park en het voormalig Douanekantoor op de Kop van Zuid.

Momenteel heeft Stadsherstel een fraaie portefeuille opgebouwd van belangrijke monumenten, die de komende jaren nog verder zal worden uitgebreid. Een aantal voorbeelden hiervan zijn te zien in de powerpoint presentatie Stadsherstel Historisch Rotterdam .

De renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd met bepaalde architecten. Voor de renovatie van de oude woning van de familie Brenninkmeijer, nu bekend als het oude Turkse consulaat, aan de Eendrachtweg wordt samengewerkt met Putterpartners. Ir. Wout Putter vertelde over de details van dit gebouw en over de renovatie van dit pand. De details zijn te zien in de powerpointpresentie Stadsherstel Historisch Rotterdam