500 miljoen jaar is een voor mensen onoverzienbare tijd. Toch is er door wetenschappers de laatste jaren grote vooruitgang geboekt in de kennis over het ontstaan van Nederland. Nieuwe onderzoeksmethoden maken dit mogelijk. De toehoorder zal veel herkenbare termen over geologische tijdperken horen maar in de beschrijving van bijbehorende geologische tijdperken is veel veranderd. Na 1960 is de tektonenplaten theorie ontwikkeld, die uitermate boeiend is en algemeen aanvaard. Maar er zijn nog steeds discussies over deze theorie.

Geologie is een wetenschap die niet op zich zelf staat. Om vorderingen in deze wetenschap mogelijk te maken heb je veel kennis nodig van aangrenzende wetenschappen bijvoorbeeld sterrenkunde want de aarde is onderdeel van een sterrenstelsel. Sterrenstelsels vergaan en nieuwe komen. Door dit verschijnsel te bestuderen kennen we mogelijk veel meer te weten komen over het ontstaan van de aarde en dus over het ontstaan van Nederland.

Klik hier voor presentatie. In de presentatie zit een reconstructie van de continenten over miljoenen jaren. Die visualisatie kunt U aanklikken.