pauline-marchand-pfDe restauratie van o.a. oude meesters

Pauline Marchand, restaurateur van schilderijen

Pauline Marchand hield een inleiding waarin ze ons vertrouwd maakte met een aantal aspecten van het conserveren en restaureren van schilderijen. Ze benadrukte dat het oppoetsen van een schilderij door de aanslag te verwijderen niet het echte werk is. Restaureren begint met het conserveren van het schilderij. De belangrijkste aspecten hiervan zijn het verwijderen van schimmels en vuil, het verbeteren van het inlijsten, los zittende verf verwijderen en het verbeteren van de steunconstructie.

Na deze technische aanpassingen volgt de esthetische verbetering waarbij het schilderij weer leesbaar wordt. De kwaliteit van de verf gaat onverbiddelijk achteruit maar de ontstane beschadigingen kunnen weer bijgewerkt worden. Dit gebeurt altijd door het laag voor laag weer terugbrengen van de oude tekening. Daarbij wordt een verfsoort gebruikt die later te verwijderen is zonder aantasting van de originele verflaag.

Bij de restauratie worden altijd foto’s gemaakt van voor- en achterkant. Tevens worden Röntgenopnamen gemaakt. Hierbij worden soms ontdekkingen gedaan die voor de restauratie van belang zijn, zoals het weer terughalen van de oorspronkelijke achtergrond.

Er wordt ook preventieve conservering toegepast. Hierbij wordt de conditie van het schilderij verbeterd om achteruitgang te voorkomen en de bewaaromstandigheden te optimaliseren. Deze bewaaromstandigheden hebben ook te maken met klimaatbeheersing, beveiligings- en vervoeradviezen e.d.

Vanwege auteursrechtelijke bescherming mogen wij de PowerPointpresentatie niet op de website zetten. Wel kunt U meer inlichtingen verkrijgen door naar haar website te gaan

www.marchand-schilderijenrestauratie.nl