peter-pexIs de “Acte van Verlatinghe” van 1581 weer actueel in 2014 voor de relatie NL-EU?

 

Drs. P.L.M. Pex

De eeuwenlange discussie in de Noordelijke Nederlanden over soevereiniteit, subsidiariteit en proportionaliteit.

De inleider (zie website http://www.peterpex.nl voor meer informatie) vertelde over zijn ervaringen in het nationale en europese parlement. Aan de hand van een vergelijking tussen de toestand in de Nederlanden van 1581 (Acte van Verlatinghe) betoogde hij dat juist de Nederlanders zouden moeten begrijpen waarom de zaken in Europa gaan zoals ze gaan. Wij hadden een parlement met ruggespraak, een verband met soms tegengestelde belangen en een leidend deel, Holland (vergelijk Bondsrepubliek). Wij zijn daar sterk uitgekomen. Mede op grond van de Acte heeft de Amerikaanse samenleving vorm gekregen en later ook de Duitse. Deze landen hebben weer model gestaan voor het huidige Europese stelsel.

In een vurig betoog liet hij zien dat de Nederlandse welvaart sterk leunt op lidmaatschap van de Europese Unie. Zonder dit lidmaatschap zouden wij een nietig land in de wereld zijn, door gebruik te maken van de Europese samenwerking staan wij relatief sterk. Hij liet vervolgens zien dat de Nederlandse bevolking economisch voordeel heeft van de Unie en dat de kosten ervan relatief (t.o.v. het eigen staatsbestel) laag zijn. Het is hem daarom een doorn in het oog dat veel politici allerlei ongefundeerde uitspraken doen over de rol van de Unie in regelgeving en financiering en zich gedragen als eurosceptici. Velen uit de bevolking weten niet welke voordelen de Unie ons heeft gebracht en de kennis daarover wordt niet uitgedragen door de Haagse politici.

Kijkend naar het oordeel van de bevolking over de Europese instellingen en deze vergelijkend met het oordeel over de nationale instellingen en politici, valt op dat het vertrouwen in de Europese instellingen vaak groter is dan in de nationale instellingen en politici, ook in Nederland.

Zijn conclusie is dat Nederland geen behoefte heeft aan een “Acte van verlating van de Europese Unie”. Het uittreden uit de unie zou ons veel kosten en nadelen brengen.

Zijn inleiding is in pdf-vorm beschikbaar en te downloaden