clara-stilleDe schatkamer van Het Nieuwe Instituut

 

Clara Stille, architectuur historica van Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is ontstaan door het samengaan van het Nederlands Architectuur Instituut uit Rotterdam met Premsela, het Nederlands Instituut voor Design en Mode, en het Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur, beide uit Amsterdam. Het doel van het instituut is archivering van kennis, bijeenbrengen van betrokken en het vastleggen van belangrijke zaken op de genoemde gebieden voor de toekomst.

In het gebouw zijn de verschillende doelstelling terug te vinden, expositieruimtes, presentatieruimtes en in het lange deel, het archief. Dit archief is uniek in de wereld omdat iedereen toegang heeft tot de studiezalen en inzage heeft in de gewenste stukken.

De collectie gaat terug tot ongeveer het begin van de negentiende eeuw. In de presentatie liet de spreekster voorbeelden zien van presentatietekening van al dan niet gerealiseerde projecten. Van vele architecten zijn ook bijdragen aan prijsvragen opgenomen, niet alleen het winnende ontwerp. Van groot belang zijn verder de schetsboeken die vaak een goed inzicht geven hoe een idee voor een gebouw of bij voorbeeld een stoel, zich hebben ontwikkeld. Daarbij zijn de modetrends uit de verschillende tijden goed zichtbaar.

Een probleem vormt de archivering van de huidige ontwerpen die grotendeels of helemaal met de computer zijn gemaakt. Veelal worden oudere versies weggegooid zodat geen inzicht in de ontwikkeling van een idee kan verkregen worden. Ook is het een uitdaging voor de toekomst om alle elektronische files leesbaar te houden.

De presentatie is te downloaden en te bekijken. In de presentatie zijn ook de aantekeningen van de spreekster meegenomen zodat het hele verhaal goed te volgens is.