bekeGeriatrie

 

G.A.H. Beke, gepensioneerd gerontoloog

Spreker introduceerde zichzelf als een onderwijzer die, na hoofd van een school te zijn geworden, in 1969 een nieuwe carrière begon. Na een uitstap naar Nairobi, werk op het gebied van het minderhedenbeleid van de gemeente Rotterdam is hij terechtgekomen in de ouderenzorg in Vlaardingen. Hij is toen gaan studeren voor gerontoloog en heeft onderzoek gedaan op het gebied van de ouderenzorg. Inmiddels is hij full-time pensionado en blogger.

Bij de ontwikkeling van de competenties van een persoon zijn twee zaken te onderscheiden, de neuro-fysieke component en de persoonlijk ontwikkeling gebaseerd op cultuurgeörienteerde taken. Bij de fysieke ontwikkeling zien we een snelle ontwikkeling met een piek in de derde levensdecade. Bij de persoonlijke ontwikkelingen komen vaardigheden, kennis en ervaring aan bod en hier zien we een langzamere opbouw met een breed maximum tussen 50 en 70 jaar. Er is daarbij een grote bandbreedte. De individuele verschillen worden sterk beïnvloed door de eigen instelling: rust roest en iemand die actief blijft verliest zijn competentie later en langzamer.

Van groot belang is het verkrijgen van een evenwicht op een vijftal gebieden, lichaam en geest, sociale contacten, materiële situatie, beroep en hobby en inspiratie en zingeving. Individuele verschillen zijn er op al deze gebieden, maar van belang is dat op alle gebieden een zeker evenwicht wordt gevonden; dat je daarin geïnspireerd wordt en zelf op zoek gaat naar uitdagingen en geen energie steekt in zaken waaraan je toch niets kunt veranderen.

Aan de hand van een vragenlijst is het mogelijk zelf te beoordelen in hoeverre ieder een goed evenwicht heeft gevonden en op welke punten verdere activiteit nodig is.

De gebruikte dia’s zijn te downloaden als ook de vragenlijst.