schipperKerst- en Nieuwjaarsbijeenkomst met voordracht Kerststallen uit verschillende culturen

 

 ds Anton Schipper, emeritus predikant PKN

Dit jaar hadden we onze kerst- en nieuwjaarsbijeenkomst met een diner in de Lindenhoeve te Bergschenhoek. Tussen de gangen hield Anton Schipper een voordracht over kerststallen wereldwijd.

In het eerste deel, getiteld “en legde hem in een kribbe“, ging hij in op de symboliek van de kerststal met de betekenis van de lamp van Jozef, de aanwezigheid van een os en een ezel en de komst van de driekoningen of magiërs uit het Oosten. Veel van de symboliek is vertaald naar de eigen cultuur van de mensen, in het verleden en in het heden. Daarbij valt op dat juist deze symbolische betekenis steeds gebleven is.

In het tweede deel, getiteld “De Kerststal Wereldwijd “, liet hij voorbeelden zien van vele kerststallen uit alle delen van de wereld die hij in de loop van de jaren heeft verzameld. Daarin liet hij zien hoe de kerststal steeds werd aangepast aan de lokale cultuur met gebruikmaking van lokale materialen dan wel exotische materialen. De creativiteit van veel makers is groot.

Door op de titel van de voordracht te klikken is steeds de betreffende powerpoint in pdf-vorm op te roepen of te downloaden. Verder zijn er enkele foto’s van deze gezellige avond te zien onder het kopje fotoalbum. Daar staan ook foto’s van de uitgebreide uitstalling. Tussen de gangen en achteraf was er veel belangstelling voor de kerststallen die toch wel met andere ogen werden bekeken.