willem-van-heldenDe vrolijke wrede wereld van Donald Duck

 

Willem Helden

De spreker was Willem Helden die ons enige tijd geleden vertelde over de geschiedenis van de strip. In deze voordracht vertelde hij uitvoerig over een speciale en populaire strip, Donald Duck. Daarbij begon hij met het herdenken van zijn moeder die op deze dag precies 113 jaar oud zou zijn geworden. Zij had hem het abonnement op Donald Duck gegeven.

Het begin van het imperium van Walt Disney ligt in zijn samenwerking met de fries Ub(o) Iwerks met de creatie van Mickey Mouse. Op de eerste cartoon, uit 1928, komen we de naam Ub Iwerks nog tegen, later niet meer. Er bleek behoefte aan meer personen en zo werd Donald Duck geïntroduceerd als bijfiguur. Deze bleek al snel zo populair, mede door de kwakende stem van Clarence Nash, dat hij eigen cartoons kreeg. Belangrijk daarbij was Carl Barks, die eigenlijk verantwoordelijk is voor vrijwel alle betere Donald Duck verhalen. Donald Duck vervulde ook een patriotische rol in de tweede wereldoorlog in films een bladen. In oktober 1952 verscheen de eerste Nederlandse Donald Duck.

Vervolgens ging de spreker in op de beeldtaal van de tekeningen en de betekenis van alle figuren rond Donald Duck, de loser, maar niet helemaal. Bij de beeldtaal wordt veel dynamiek gebruikt met intuïtief begrijpelijke beelden. Vele voorbeelden daarvan werden door de spreker benoemd en getoond.

De omgeving was vooral amerikaans met weelde, volle koelkasten e.d., iets wat in het naoorlogse Nederland niet algemeen was. Verder leefde de kleine eend in een wereld gedomineerd door voornamelijk grote honden die volledig menselijk en aangekleed werden getekend. De goeden en de slechten waren aan hun uiterlijk herkenbaar.

Carl Barks is niet rijk geworden van zijn Donald Duck en hij kreeg ook niet de erkenning voor zijn werk. Na zijn pensioenering woonde hij in een stacaravan waar onze spreker hem ook heeft bezocht.

De presentatie is zoals gebruikelijk te downloaden.