verschuureOntwikkelingen in hoortoestellen met focus op onderzoek

 

Dr. J. (Hans) Verschuure, gepensioneerd hoofd Gehoor- en Spraakcentrum, Erasmus MC

Ons lid Hans Verschuure gaf een overzicht van de ontwikkelingen van elektronische hoortoestellen. Hij begon met een korte introductie hoe het auditieve systeem werkt met begrippen als frequentieresolutie, omzetting van beweging in stroompulsjes door de haarcellen en een belangrijke functie van het horen in de hersenstam, het richtinghoren.

Na een overzicht van de soorten hoortoestellen die er momenteel zijn, inclusief cochleaire implantaten, werd aan de hand van de belangrijkste factoren die de (on)tevredenheid met hoortoestellen bepalen de ontwikkeling van de algemeen gebruikte hoortoestellen nagegaan vanaf de twintiger jaren tot nu met een korte blik in de toekomst met het aangeven van mogelijke toekomstige aandachtspunten. De factoren die de tevredenheid bepalen zijn: hoorbaarheid, verstaanbaarheid (in rustige ruimten), verstaan in rumoer, hinder van harde bijgeluiden waaronder het fluiten van hoortoestellen, en het horen van richting en beweging.

We zien dat de hoortoestellen, zeker de digitale hoortoestellen, langzaam steeds verder ontwikkeld worden voor tevreden gebruikers. Het verstaan in rumoer blijft nog een lastige zaak omdat alleen richtingsgevoelige microfoons hier goed werken. Deze microfoons hebben ook grote nadelen, b.v. in het verkeer. De aandacht voor het richtinghoren is nog maar net in ontwikkeling. Een nieuw aandachtspunt is de afstemming van allerlei randapparatuur als telefoons, tablets met hun apps op het hoortoestel. Hier verlopen de ontwikkelingen snel.

De presentatie met de sprekersaantekeningen zijn ook nu weer te bekijken en te downloaden.