Klimaatverandering

Sieb de Jong

Ons lid Sieb de Jong nam ons mee naar de discussie over klimaatverandering. Daarbij ging hij eerst in op de levenscyclus van van politieke discussie. Hij introduceerde daarvoor het door Winsemius geïntroduceerde model waarbij steeds blijkt dat er eerst grote onenigheid is over een bepaald punt. Het politieke gewicht neemt toe en in de loop van de tijd neemt de onenigheid af leidend tot beleidsformuleringen. Zodra deze er zijn, komt de oplossing in zicht en neemt de onenigheid af en ook het politieke gewicht. Hierbij speelt in Nederland ook sterk dat er adaptatie aan de gewijzigde omstandigheden optreedt.

In de huidige klimaatdiscussie zitten we in de eerste fase waarin de onenigheid groot is. het lijkt er dan veelal op dat de polarisatie toeneemt. Hoewel dit algemeen zo ervaren wordt, blijkt dat over de jaren dit steeds over allerlei politieke kwesties wordt gedacht maar dat dit door feiten nauwelijks onderbouwd kan worden. De ervaring van polarisatie hangt af van de fase van de politieke meningsvorming.

In zijn verdere betoog stelde hij meerdere discussiepunten aan de orde zonder daarin een standpunt in te nemen. De vraag daarbij is steeds in hoeverre milieuzaken door de mens veroorzaakt zijn, dan wel binnen de normen van een natuurlijke ontwikkeling vallen.

Vervolgens behandelde hij klimaatscanario’s en de risico’s en kansen die die voortkomen uit de beleidsbeslissingen waar wij nu voorstaan.

De powerpoint is in te zien en te downloaden.