De herontwikkeling van het Huis van bewaring aan de Noordsingel

 

Mark Logtenberg, ontwikkelingsmanager zorg

 

Spreker vertelde over de herontwikkeling van het gevangeniscomplex aan de Noordsingel. Hij begon zijn verhaal met het vertellen van de doelstellingen van het bedrijf waar hij werkt, de hd groep. Deze ontwikkelaars houden zich bezig met ontwikkeling van gebieden waarbij nadruk wordt gelegd op sociale aspecten, zoals zorg. Hij vertelde zeer onderhoudend over de problemen en vragen rond de aanbesteding. Hiervoor ontwikkelden zij een concept “tuin van Noord”waarbij een stuk groen werd gemaakt in de binnenstad die, in tegenstelling tot de gevangenis, open wordt voor het publiek. Vanwege het gebruik mochten zij een keer binnen kijken. op grond daarvan moest de aanbesteding gedaan worden zonder nadere onderzoeksmogelijkheden.

Voor de ontwikkeling werd een consortium samengesteld met twee risicodragende partijen, de hd-groep en de bam. De bam heeft zich na de eerste fase van de ontwikkeling, volgens een van tevoren gestelde mogelijkheid, als risicodragende partij laten uitkopen.

Het gerechtsgebouw werd als eerste aangepakt. Het was recent gerenoveerd en kon daarom snel in de verhuur gebracht worden om zo ook kapitaal te genereren voor de cash-flow van het project.

Bij inspectie bleek de fundering van de gevangenisvleugels niet meer goed te zijn. Afbreken van de gebouwen mocht niet van de gemeente. Er is vervolgens een constructie rond het gebouw gemaakt die de buitenmuren droeg. Het binnenwerk is vervolgens volledig weggehaald en daarna in een nieuwe vorm opgebouwd. De vleugels en het kerkgebouw zijn vervolgens getransformeerd in koopwoningen, waarvan de laatste binnenkort in de verkoop komen. Het overgrote deel is overigens al verkocht.

De powerpoint is zoals gewoonlijk te downloaden. In de presentatie zaten een aantal mooie filmpjes. De link hiervan is opgenomen in de pdf-file. Door op het mediabestand te klikken worden deze filmpjes afgespeeld.