De kosten van een crisis

Mr. B. van Nispen,  Senior Consultant bij het Risk Management Team van Aon Global Risk Consulting (AGRC)

De spreker werkte tot kort hiervoor voor Crawford & Company, ’s werelds grootste onafhankelijke aanbieder van claim management-oplossingen, die klanten bedient in de risicomanagement- en verzekeringsbranche. Als Senior Aansprakelijkheidsexpert maakt hij sinds vijfenhalf jaar deel uit van de Liability & CAR-afdeling. “Binnen Crawford & Company behandel ik complexe (grensoverschrijdende) aansprakelijkheidsverliezen en -crises, voornamelijk op het gebied van productaansprakelijkheid, fraude, professionele vergoeding en cyberrisico’s”, aldus Van Nispen. “Ik ben daarnaast aangewezen om in het geval van een cyberincident op te treden als een van de Crawford Cyber Incident Managers. Als Incident Manager verzorg ik – in samenwerking met een variëteit van specialisten – een crisismanagement-oplossing voor de corporate (of verzekerde).” Inmiddels werkt hij bij Aon, een makelaar in hoog-risico verzekeringen.

Na een persoonlijke introductie vertelde hij over het bedrijf Aon ging hij in op wat de managers van bedrijven zien als de grootste risico’s voor hun bedrijf. Hij gaf daarbij de cijfers van 2017 omdat de nieuwe cijfers een dezer dagen pas beschikbaar komen. Hij ging daarbij verder in op de ervaren risico’s in het bijzonder en wat dat waarschijnlijk gaat betekenen voor de toekomst. Een voorbeeld daarvan is terrorisme. In een dia waren de 55 hoogste risico’s opgesomd; terrorisme staat daarbij op de 44e plaats. Verder blijken van de genoemde 55 risicofactoren er slechts 14 verzekerbaar te zijn. daarbij verschuiven de risico’s veelal van materieel naar immaterieel.

Tot slot vertelde hij over een aantal zaken van verhaalde schade waarbij hij betrokken is geweest en de problemen die daarbij naar voren kwamen. Opvallend daarbij was dat bij vele ondernemers de angst voor imagoschade zo groot is dat onevenredige actie wordt ondernomen bij productiefouten zoals terugroepacties bij kleine productieproblemen.

De presentatie is te downloaden.