Rotterdam WO2

 

Wouter Hagemeijer

 

 

Spreker beschreef de meidagen van 1940 in Nederland en vooral in Rotterdam. Rotterdam was vooral interessant voor de Duitsers vanwege de Maasbruggen, eigenlijk de enige verbinding tussen Brabant en Holland ten westen van Utrecht.

De aanval op 10 mei begon met luchtlandingen langs de Nederlandse kust, vanwege het belang van de vele vliegvelden daar. Bij Rotterdam werd de landing uitgevoerd bij Waalhaven. Hierbij werd mankracht en materieel aan de grond gezet, inclusief ouderwetse cavalerie. Omdat de Waalhaven ver weg lag van de Maasbruggen, werden bij de bruggen landingen uitgevoerd met watervliegtuigen. Deze troepen bezetten de bruggen met ook een bruggenhoofd op noord.

Rotterdam zelf had geen parate troepen maar was vooral een opleidingsstad voor meerdere militaire onderdelen. Na 10 mei werden vanuit het land versterkingen aangevoerd en werd een versterking op de noordoever opgebouwd. Deze versterking was echter niet in staat het noordelijke bruggenhoofd te heroveren. Ook de Duitsers waren niet in staat dit bruggenhoofd uit te breiden. Het oversteken van de brug was vanwege het bereik van de kanonnen niet mogelijk.

Op 14 mei waren inmiddels Duitse tankeenheden op zuid aangekomen via de Moerdijkbruggen. Er werd door de Duitsers een ultimatum gesteld voor de overgave van Rotterdam. Hierbij verliep de verwerking moeizaam en werden vertragingstactieken gebruikt. Een uitstel van het bombardement vanwege een tweede ultimatum mislukte omdat inmiddels de bommenwerpers in Duitsland al waren opgestegen. Dit leidde tot het bombardement van 14 mei en de overgave van Rotterdam.

De powerpoint van de presentatie kunt u bekijken en downloaden