Schrijven als ambacht

 

 

 

 

Jan Moen

 

 

 

 

In zijn presentatie besprak Jan Moen de vaardigheden die een literaire schrijver heeft (of zou moeten hebben) om tot een goed leesbaar boek te komen. Hij heeft een vijftiental auteurs geïnterviewd en/of met een soort leesclub uitgenodigd om over hun vaardigheden te praten. Vaak blijken auteurs al op school als goede opstelschrijvers te zijn beoordeeld en (daardoor) gestimuleerd om daarin verder te gaan. Soms zijn schrijvers geschoold in de journalistiek.

Spreker heeft over deze vaardigheden een boek geschreven: “Schrijven als ambacht; de kracht van verbeelding” [MultiLibris; 2020]; daarin doet hij verslag van zijn interviews met Nicolien Mizee, Kees van Beijnum, Jan Brokken, Nelleke Noordervliet, Martin Michael Driessen, Thomas Verbogt, Mensje van Keulen, Wanda Reisel, Roos van Rijswijk, Alexander Münninghoff, Kristien Hemmerechts, Herman Koch, Jaap Robben, Lieve Joris en Sanneke van Hassel. Ook ontmoette hij (veel eerder) de schrijver van Het Bureau, Han Voskuil.

In dit boek en in zijn presentatie beschrijft hij wat het ambacht van schrijver karakteriseert: hun “schrijftechniek” en de (soms dwangmatige) manieren waarop schrijvers hun vak uitoefenen: het schrijfproces, de kracht van de verbeelding, de uitdieping van personages, de verhaallijn, de dialogen en het ritme in het verhaal.

Een uitgebreidere samenvatting en de powerpoint kunt u bekijken en downloaden.

Enable Javascript