Actueel

verjaardagen

De verjaardagen voor november, december en januari zijn:

Borre van Nievelt 9-11
Maarten Schuuring 23-11
Jannus Boelen 28-11
Antoon Hollemans 28-11
Henk van Egmond 29-12
Anton Groenenberg 8-1
Koos Maat 12-1
Friso Meeter 14-1

Een goede en gezellige verjaardag toegewenst aan alle jarigen en een mooi en vooral gezond jaar.

Nico Steens overleden

Op woensdag 25 september 2024 overleed ons lid Nico Steens op de leeftijd van 91 jaar. Nico was een vriendelijke en met anderen meelevende man. Mede daarom was hij een zeer gewaardeerd lid van Probus Hillegonda. Op donderdag 3 oktober nemen we op Hofwijck afscheid van Nico.

We leven mee met Wieneke, zijn vrouw en met zijn schoonzoon en verdere familie. We denken met respect aan Nico.

Jan Smit overleden

Op maandag 15 april 2024 is ons lid Jan Smit, 89 jaar oud, overleden. Jan was lid van Probus Hillegonda sinds november 1995. Tussen 1998 en 2002 was hij actief als lid van de Activiteitencommissie. Op dinsdag 23 april vanaf 16.00 uur nemen we afscheid van Jan in crematorium Hofwijk.

We leven mee met Conny, zijn vrouw, en met hun kinderen en kleinkinderen.

Michaël Hooykaas overleden

We ontvingen bericht, dat ons oud-lid Michaël Hooykaas op 8 november 2023 is overleden. Michaël was lid van Probus Hillegonda tot begin 2023, toen hij naar Fleurage Residences, een zorginstelling in Bloemendaal, verhuisde. 

Heleen Boelen-ter Meer overleden

Op 30 september 2023 overleed Heleen ter Meer, de vrouw van ons honorair lid Jannus Boelen, in de leeftijd van 87 jaar. Heleen was al geruime tijd ziek.
We leven met Jannus en hun gezin mee.

Terrasbijeenkomsten

In de zomer onderbreken we het reguliere programma (de bijeenkomsten met een spreker) en komen we als Probusclub, voor zover leden beschikbaar zijn, bij elkaar bij restaurant Bergsche Plas in het Bergse bos. Er is geen vastgestelde starttijd, maar doorgaans zo rond 11.30 uur melden de eerste Probusleden zich voor een tafel op het terras (of bij minder mooi weer binnen). We drinken een glaasje en lunchen samen; daarna gaat ieder weer zijns weegs.
Dit jaar zijn de terrasbijeenkomsten op 6 en 20 juli en op 3, 17 en 31 augustus.
Vanaf 14 september komen we weer bij elkaar bij HCR. 

Karel-Peter Companje geïnstalleerd

Karel-Peter Companje als lid geïnstalleerd

Tijdens de bijeenkomst op donderdag 22 juni 2023 heeft Sieb de Jong als waarnemend voorzitter (Felix Schrandt was op vakantie) Karel-Peter Companje als lid geïnstalleerd.
Karel-Peter is historicus, heeft gewerkt als docent geschiedenis van de zorgverzekering en is sinds kort met pensioen.

We hopen en vertrouwen dat hij zich gauw bij Probus Hillegonda thuis voelt.

2023 voorjaarsuitje naar de Pauluskerk

Voor het voorjaarsuitje met partners (op donderdag 11 mei 2023) bezochten we de Pauluskerk. Daar werden we geïnformeerd over het werk onder uitgeprocedeerde vluchtelingen, daklozen en mensen met een verslaving. Het was een interessante bijeenkomst. Tegenwoordig zijn veel van de bezoekers van de Pauluskerk arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Slaapplaatsen zijn op dit moment alleen beschikbaar voor een twintigtal uitgeprocedeerde vluchtelingen (de kosten ervan worden betaald door de gemeente Rotterdam; de “bed-bad-broodregeling”).
De Pauluskerk heeft voldoende vrijwilligers en krijgt ook voldoende geld voor al het werk dat wordt gedaan (mede vanwege de goede naam die de Pauluskerk heeft).
Meer informatie: zie de website van de Pauluskerk.

De gezamenlijke lunch genoten we in restaurant Floor aan het Schouwburgplein.

Sieb de Jong maakte foto’s van het uitstapje.

2023-04-13 Lezing

Afwikkeling van ongevallen met veel personenschade

 

 

 

Mr Derk-Jan van der Kolk (Van Traa advocaten)

 

Spreker is gespecialiseerd in (de afhandeling van) letselschade en is bij een groot aantal bekende gebeurtenissen en ongevallen met  veel personenschade.
In zijn presentatie gaat hij op een aantal spraakmakende gevallen in:
– het seksueel misbruik binnen de RK kerk (1939-1980);
– het schietincident in Alphen aan den Rijn (2011);
– Chroom-6 NedTrain Tilburg (project tewerkstelling
   bijstandsgerechtigden);
– aanvaring Terschelling (Tiger met watertaxi; 2022);
– vliegtuigcrash Tripoli Afriqiyah Airlines (2010);
– neerschieten vlucht MH17 (2014).

Centraal staat, dat elke afhandeling maatwerk vraagt. Doorgaans wordt de schadevergoeding (materiële schade en smartengeld) of compensatie vastgesteld in een orgaan, waarin letselschade-experts en letselschade-advocaten samenwerken.
Een bijzonder aspect, bijvoorbeeld bij het Alphense schietincident, is dat de door slachtoffers ontvangen compensatie volgens de Bijstandswet als vermogen wordt aangemerkt met als gevolg, dat ze op hun uitkering gekort zouden moeten worden; met de gemeente is afgesproken, dat niét te doen.
Ook kan het voor de slachtoffers gunstiger zijn om de schadevergoeding of compensatie als netto-bedrag buiten het (fiscale) inkomen te krijgen; dat vraagt soms een creatieve benaming van de compensatie.

De presentatie is als pdf te bekijken en/of te downladen via presentatie VdKolk bekijken.

Mechanisatie in de glasindustrie

 

 

Johan Soetens

 

 

Op 16 maart hield ons lid Johan Soetens een lezing over mechanisatie in de glasindustrie.

Tot de jaren vijftig van de 20e eeuw werden drinkglazen handmatig gemaakt: een glasblazer rolt een druppel gesmolten glas uit tot een steel van het glas en een voet en blaast een deel van de steel uit tot een wijnglas; vanaf ca 1950 worden wijnglazen machinaal gemaakt, maar voor kristallen drinkglazen worden nog altijd handmatig geblazen.

De mechanisatie van de productie van glas is begonnen toen er op grotere schaal gloeilampen geproduceerd werden.
In 1915 begon Philips in een eigen glasfabriek in Nieuw Buinen met de productie van glasballons voor gloeilampen (koolstofdraadlampen) en radiobuizen. Voor deze fabriek werden gezinnen uit Drenthe gehaald; hun dorp van zo’n 800 huizen werd daarom het “Drentse dorp” genoemd.
In deze glasfabriek (maar dat geldt voor alle glasblazerijen) werkten niet alleen de mannen (als glasblazer), maar ook de vrouwen en kinderen, allen gedurende lange dagen en voor een beperkt loon.
In de bekende “Kinderwet” van minister Van Houten (1874) werd kinderarbeid verboden, maar met een nadrukkelijke uitzondering (ontheffing van het verbod) voor de glasblazerijen, omdat die, vanwege het ontbreken van mogelijkheden om de productie te mechaniseren, niet zonder de inzet van kinderen zouden kunnen.

In zijn lezing stond spreker stil bij de ontwikkelingen in de productie van diverse soorten glas, zoals drinkglazen, flessen, vensterglas en autoruiten. Mechanisatie van de productie kwam vanaf eind 19e eeuw langzaam op gang. 

Klik op powerpoint om de lezing te bekijken of te downloaden. NB: omdat dit een groot bestand is, kan het enige tijd duren voorook de afbeeldingen verschijnen. Even geduld dus!

Enable Javascript